Podwójny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy (26) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 min. Po ostygnięciu przecinamy na 2 krążki.
2.BISZKOPT KAKAOWY
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka. Następnie mąkę a na końcu kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy (26) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35-40 min.
3.KREM
Żółtka ubić na parze z cukrem pudrem i schłodzić. Masło utrzeć, dodawać porcjami, żółtka i nutellę.
4.Przestygnięte biszkopty przełożyć kremem. Biszkopt jasny, krem, biszkopt kakaowy, krem i znowu jasny. Cały tort obłożyć pozostałym kremem. udekorować lukrem plastycznym. Wyciąć kwiatuszki, ulepić figurki, udekorować według upodobania. Samochodzik robiłam tak. Najpierw wykroiłam z kawałka biszkoptu, kształt zbliżony do samochodziku, i obkleiłam go lukrem plastycznym.
Komentarze