Podwójny torcik

4.5 (154 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Dla chłopczyka i dziewczynki

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    7 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3\4 szklanki cukru pudru

    BISZKOPT KAKAOWY
    5 jajek
    15 dag cukru
    2 dag kakao
    14 dag mąki

    KREM
    40 dag nutelli
    4 żółtka
    20 dag cukru pudru
    20 dag masła
    LUKIER PLASTYCZNY
    Gotowy, różne kolory
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Podwójny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy (26) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 min. Po ostygnięciu przecinamy na 2 krążki.
  • 2. BISZKOPT KAKAOWY
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka. Następnie mąkę a na końcu kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy do tortownicy (26) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35-40 min.
  • 3. KREM
    Żółtka ubić na parze z cukrem pudrem i schłodzić. Masło utrzeć, dodawać porcjami, żółtka i nutellę.
  • 4. Przestygnięte biszkopty przełożyć kremem. Biszkopt jasny, krem, biszkopt kakaowy, krem i znowu jasny. Cały tort obłożyć pozostałym kremem. udekorować lukrem plastycznym. Wyciąć kwiatuszki, ulepić figurki, udekorować według upodobania. Samochodzik robiłam tak. Najpierw wykroiłam z kawałka biszkoptu, kształt zbliżony do samochodziku, i obkleiłam go lukrem plastycznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować