Tort z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT KAKAOWY
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno, dodać cukier, żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 biszkopty wylewamy do tortownicy o wymiarach (32cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. piec około 35-40 min.
2.BISZKOPT ORZECHOWY
Białka ubić dodać cukier i łyżeczkę miodu. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na końcu orzechy i delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tortownicy i piec około 30-40 min.
3.MASA
5 żółtek utrzeć z 3\4 szklanki cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, na gotujące mleko wlać utarte żółtka i ugotować budyń- ostudzić. 30 dag masła utrzeć i dodawać ostudzony budyń. Podzielić masę na dwie części i do jednej dodać kakao. Zostawiamy trochę masy na posmarowanie całego tortu.
4.Złożenie tortu
Biszkopt ciemny masa jasna, masą kajmakową posmarować biszkopt orzechowy i przyłożyć go masą kajmakową do masy jasnej,na biszkopt orzechowy masa ciemna i biszkopt ciemny. Posmarować go całego masą.
5.Biały lukier wałkujemy i obkładamy nim tort. Z pozostałej części wycinamy pasek i przyklejamy go dookoła u dołu tortu, możemy posmarować go wodą żeby lepiej się przykleił. Wałkujemy następny kawałek białego lukru kładziemy go na połowę torty i marszczymy żeby powstały małe falbanki. Z lukru czerwonego formujemy róże różnej wielkości. Wałkujemy na dwie róże wycinamy po 5 kółek np. kieliszkiem. Każde kółko łączymy ze sobą końcami rolujemy przecinamy na środku i w ten sposób mamy dwie róże, wystarczy tylko ładnie uformować płatki i układać na torcie. Różne wielkości róży uzyskamy używając różnych wielkości kółek. Z zielonego lukru wycinamy listki i układamy między różami. Tort dekorujemy perełkami.
Komentarze