Tort z masą kajmakową

4.5 (140 ocen)

  • 3 godz.

Na 50 urodziny

  • 3 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY
    10 jajek
    1 1\4 szklanki cukru
    7 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 1\2 łyżeczki do pieczenia
    CIASTO ORZECHOWE
    5 białek
    3\4 szklanki cukru
    1 łyżeczka miodu
    25 dag mielonych orzechów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki zwykłej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    MASA
    5 żółtek
    3\4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 1\4 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    30 dag masła lub margaryny
    1 łyżka kakao
    dodatkowo puszka masy kajmakowej
    Gotowy lukier plastyczny, biały(30 dag) czerwony(15 dag) i zielony (5-10 dag)
    Perełki srebrne



Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT KAKAOWY
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno, dodać cukier, żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 biszkopty wylewamy do tortownicy o wymiarach (32cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. piec około 35-40 min.
  • 2. BISZKOPT ORZECHOWY
    Białka ubić dodać cukier i łyżeczkę miodu. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na końcu orzechy i delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tortownicy i piec około 30-40 min.
  • 3. MASA
    5 żółtek utrzeć z 3\4 szklanki cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, na gotujące mleko wlać utarte żółtka i ugotować budyń- ostudzić. 30 dag masła utrzeć i dodawać ostudzony budyń. Podzielić masę na dwie części i do jednej dodać kakao. Zostawiamy trochę masy na posmarowanie całego tortu.
  • 4. Złożenie tortu
    Biszkopt ciemny masa jasna, masą kajmakową posmarować biszkopt orzechowy i przyłożyć go masą kajmakową do masy jasnej,na biszkopt orzechowy masa ciemna i biszkopt ciemny. Posmarować go całego masą.
  • 5. Biały lukier wałkujemy i obkładamy nim tort. Z pozostałej części wycinamy pasek i przyklejamy go dookoła u dołu tortu, możemy posmarować go wodą żeby lepiej się przykleił. Wałkujemy następny kawałek białego lukru kładziemy go na połowę torty i marszczymy żeby powstały małe falbanki. Z lukru czerwonego formujemy róże różnej wielkości. Wałkujemy na dwie róże wycinamy po 5 kółek np. kieliszkiem. Każde kółko łączymy ze sobą końcami rolujemy przecinamy na środku i w ten sposób mamy dwie róże, wystarczy tylko ładnie uformować płatki i układać na torcie. Różne wielkości róży uzyskamy używając różnych wielkości kółek. Z zielonego lukru wycinamy listki i układamy między różami. Tort dekorujemy perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować