Tort na 50 urodziny

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

tort jest dla mnie szczególny jak wszystkie torty które robię a to dlatego bo robię je sama dla moich bliskich

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek,3/4 szklanki mąki pszennej,1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru ,szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem-250 gr.serka mascarpone, 500 ml kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżki do serka ,śmietan fix 2 op. poza tym 3/4 szklanki naparu z kawy + 5 łyżek likieru migdałowego do nasączania tortu .Różyczki zrobiłam z masy cukrowej.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort na 50 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, następnie cukier ciągle miksując dodawać żółtka, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do masy białkowej delikatnie mieszając drewnianną łyszką.Przelać ciasto do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia piec w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
  • 2. Biszkopt po upieczeniu studzimy, następnie kroimy na 3 równe blaty, blaty nasączam kawą wymieszaną z likierem,(płyn dosładzam 1 łyżką brązowego cukru )
  • 3. Następnie ubijam śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Serek mascarpone ucieram z cukrem pudrem i mieszam delikatnie z bitą śmietaną. Blat 1 smaruję dżemem wiśniowym bo taki lubimy nakładam krem przykrywam 2 blatem też wysmarowanym dżemem,nakładam znowu krem i nakładam 3 blat. Cały tort smaruję kremem i dekoruję według swojego uznania.Ja udekorowałam różyczkami które sama zrobiłam, koralikami, a boki tortu obsypałam masą cukrową, która mi została drobniutko ją pokroiłam.

Porady

Na krem można potrzeć czekoladę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować