Tort Jubileuszowy, prostokątny z dekoracją czekoladową

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort urodzinowy na 50 lat. Tort z 3 biszkoptami i 3 kremami i żelką. Tort z dekoracją z czekolady i mocno czekoladowy. Tort zrobiłam na imprezę urodzinową w rodzinie.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 21,03,2024
    BISZKOPT : 3x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 ml. oleju

    NASĄCZENIE:
    -sok pomarańczowy

    KREM STRACIATELLA:
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -400 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    KREM JAGODOWY:
    -250 g. serka mascarpone
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -300 ml. frużeliny jagodowej
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM CZEKOLADOWY:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie (1 l.)
    -20 g. żelatyny
    -50 ml. wody do żelatyny
    -200 ml. wody do galaretki
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    KREM Z MILKY WAY:
    -400 g. masła
    -400 g. mleka skondensowanego, słodzonego

    GANACHE CZEKOLADOWE:
    -300 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. mlecznej czekolady
    -ok. 250 ml. śmietanki 30 %

    DEKORACJE CZEKOLADOWE:
    -300 g. białej polewy czekoladowej Hellio
    -barwnik złoty, jadalny
    MASA DO NADZIANIA SERC :
    -200 g. ciasta czekoladowego
    -1 łyżka nutelli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort jubileuszowy, prostokątny z dekoracją czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 1. biszkopt- Biszkopty upiec w blaszce 30x40 cm. 3 szt. Biszkopty dobrze jest, upiec dzień wcześniej. Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 2. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Zabezpieczyć wyższym rantem i papierem. Włożyć tam biszkopt i trochę nasączyć.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 3. krem 1- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem, jogurtem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać łopatką. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Blaszkę schłodzić.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 4. krem 2- Postąpić jak z poprzednim kremem, z tym że czekoladę omijamy a dodajemy frużelinę. Którą miksujemy ze śmietanką, pudrem i mascarpone. Wylewamy na poprzedni krem i rozsmarowujemy.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 5. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć, ten można mocniej.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 6. krem 3- Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance, nad parą. Studzimy i schładzamy przynajmniej godz. w lodówce. Można to zrobić, dzień wcześniej. Resztę postąpić jak z poprzednimi kremami. Gotowy krem wylać na biszkopt i rozsmarować. Blaszkę schłodzić.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 7. żelka- Brzoskwinie wyjąć z puszki i zblendować na mus. Żelatynę rozmieszać z 50 ml. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 200 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do syropu z musem brzoskwiniowym i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Tężejącą wylać do blaszki równomiernie na krem.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 8. Jak żelka, jeszcze będzie nie całkiem zastygnięta, to przykryć ostatnim biszkoptem, lecz spodem go góry. Blaszkę z przełożonymi biszkoptami, schłodzić na całą noc w lodówce.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 9. Po schłodzeniu, zdjąć blaszkę z rantem i papierem. Zrobić kleks z kremu z tynku, na biszkopcie. Przykryć grubszą podkładką do tortów. Odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się.(taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby).
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 10. Boki wyrównać, odcinając nierówności.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 11. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów. Potem posmarować grubiej i wyrównać.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 12. ganache- Połamane albo posiekane czekolady, rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do letniego, często mieszając. Oblać cały tort i boki. Boki można poprawić szpatułką. Śpieszyć się bo polewa szybko zastyga.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 13. dekoracje- Dekoracje, zrobić wcześniej, można kilka dni wcześniej. Najpierw polewę rozpuścić nad parą, cały czas mieszając. Po trochę polewy, nalewać do formy silikonowej z sercami. Rozsmarować dokładnie te wgłębienia. Schłodzić do stwardnienia. Ciasto czekoladowe, zmiksować na miazgę wraz z nutellą. Zagnieść i wylepić te serca. Zaraz posmarować góry polewą i schłodzić, można na całą noc.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 14. Resztę dekoracji zrobić w/g własnego pomysłu.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 15. Część dekoracji, pomalować na złoto.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 16. Tort udekorować ozdobami.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 17. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort wiosenny z dekoracją żelatynową 18. Kroić, ciepłym i ostrym nożem. Przed krojeniem pozdejmować ozdoby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować