1.Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.Ubijamy mikserem białka na najwyższych obrotach tak aby białka po odwróceniu miski nie wypadły.Po ubiciu dodajemy w bardzo małych porcjach cukier ubijając dalej.Jak cukier się rozpuści wykańczamy mikser i dodajemy mąkę i ocet delikatnie mieszając.
2.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni.
3.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę .Formując okrąg z wgłębieniem w środku.Wkladamy do piekarnika i pieczemy 1h i 20 min.Po tym czasie nie otwieramy piekarnika tylko zostawiamy do wystudzenia.(Bezę najlepiej piec wieczorem,a rano jest gotowa do dalszej obróbki)
4.Śmietanę kremówkę (prosto z lodówki)ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone i na najwyższych obrotach miksera wkręcamy go w śmietanę. Tak przygotowany krem wykładamy na bezę wyrównując łyżka.
5.Na krem wykładamy owoce np.jagody ,kiwi,winogron i tp.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia przed podaniem.
Komentarze