Tort bezowy

4.5 (191 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Znika w kilka chwil

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    5 białek z jaj kurzych(ok.160ml)
    1 szklanka drobnego cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki octu jabłkowego
    Krem:
    200g śmietany kremówki
    250g serka mascarpone
    Ponadto:
    Sezonowe owoce najlepiej lekko kwaśne
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.Ubijamy mikserem białka na najwyższych obrotach tak aby białka po odwróceniu miski nie wypadły.Po ubiciu dodajemy w bardzo małych porcjach cukier ubijając dalej.Jak cukier się rozpuści wykańczamy mikser i dodajemy mąkę i ocet delikatnie mieszając.
  • 2. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni.
  • 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę .Formując okrąg z wgłębieniem w środku.Wkladamy do piekarnika i pieczemy 1h i 20 min.Po tym czasie nie otwieramy piekarnika tylko zostawiamy do wystudzenia.(Bezę najlepiej piec wieczorem,a rano jest gotowa do dalszej obróbki)
  • 4. Śmietanę kremówkę (prosto z lodówki)ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone i na najwyższych obrotach miksera wkręcamy go w śmietanę. Tak przygotowany krem wykładamy na bezę wyrównując łyżka.
  • 5. Na krem wykładamy owoce np.jagody ,kiwi,winogron i tp.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować