Zgliwiały (dojrzewający) ser smażony z kminkiem

4.3 (202 ocen)

Nie wymaga wiele pracy ,ale warto.Pamiętam jak taki właśnie ser robiła moja babcia zapach odstraszał ,a smak... trzeba samemu spróbować.

Składniki:

  • 1 kg sera twarogu
    2 płaskie łyżeczki sody (nie koniecznie)
    1 łyżka masła
    2 łyżki kminku(cały)
    1/2 łyżeczka soli
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.3 (202 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Zgliwiały (dojrzewający) ser smażony z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1anv8yr 1. Ser na ser smażony musi zgliwieć tz.dojrzeć zajmuje to parę dni.Proces ten możemy przyśpieszyć posypując ser sodą oczyszczoną.
  • image-161t9ag 2. Twaróg kruszymy w misce widelcem lub gnieciemy ręką,posypujemy sodą lub po prostu odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni(2-5 dni) przykrywając miskę tak aby do sera dochodziło powietrze.(ściereczka ).Ser będzie miał bardzo intensywny zapach i powinien się rozpuścić (musi się zacząć ciągnąć) Im w mieszkaniu cieplej tym ser szybciej dojrzewa.Soda przyśpiesza proces .Gdy ser jest już zgliwiały przygotowujemy go do smażenia.Na patelni rozpuszczamy masło,gdy już się rozpuści należy przełożyć zgliwiały ser i podgrzewać na bardzo małym ogniu mieszając do momentu rozpuszczenia.Dodać sól i kminek(jeśli ktoś nie lubi kminku można z niego zrezygnować).W dalszym ciągu mieszamy uważając by ser się nie przypalił .Konsystencja sera musi być gładka bez widocznych grudek.Gdy uzyskamy pożądaną masę i ser będzie bardzo ciepły ściągamy patelnię z pieca i dodajemy rozkłócone jajka ,szybko mieszając (po dodaniu jajek nie należy sera ponownie podgrzewać ).Jeszcze ciepły ser przelewamy do salaterek.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować