1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno ,dodać cukier ,a póżniej żółtka.Dodac suche skladniki i wymieszac delikatnie łyżką .na koniec wlać olej i wodę .Wyłożyc na blache i wstawic do piekarnika na 180 stopni na 25-30 minut.
BEZA:
Ubic bialka na sztywno ,pozniej powoli dodawac cukier .Gdy masa zrobi sie juz blyszcząca dodac ocet i mąke. Wyłozyc na tortownice w ktorej robilismy biszkopt i piec w temp.120 stopni przez 1,5 h . w tym czasie piec male bezy w tej samej temp po 10 minut kazda blaszka .
Ubić śmietane opcjonalnie z jedna łyżeczka cukru ,wyłożyć 3/4 do srodka biszkoptu dodając 4 polowki brzoskwin ,nasączyc biszkopt sokiem z brzoskwiń. Tort przykryc druga polowa , na gore wylozyc beze a po bokach posmarowac resztą smietany aby beza sie trzymała .tort można przyozdobić przeróżnymi owocami ,ja akurat wybralam jagody bo wydawalo mi sie to dobre połączenie :)
Komentarze