Tort bezowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort bezowy o podstawie biszkoptowym z bita śmietaną i brzoskwiniami w środku.Jest on naprawdę przepyszny i wart 3 godzinnej pracy.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do piecz.
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody
    BEZA:
    8 białek
    2 i 1/3 szklanki cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka octu winnego lub soku z cytryny
    MASA:
    800 ml śmietany 36% lub 42%
    brzoskwinie w puszce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno ,dodać cukier ,a póżniej żółtka.Dodac suche skladniki i wymieszac delikatnie łyżką .na koniec wlać olej i wodę .Wyłożyc na blache i wstawic do piekarnika na 180 stopni na 25-30 minut.
    BEZA:
    Ubic bialka na sztywno ,pozniej powoli dodawac cukier .Gdy masa zrobi sie juz blyszcząca dodac ocet i mąke. Wyłozyc na tortownice w ktorej robilismy biszkopt i piec w temp.120 stopni przez 1,5 h . w tym czasie piec male bezy w tej samej temp po 10 minut kazda blaszka .

    Ubić śmietane opcjonalnie z jedna łyżeczka cukru ,wyłożyć 3/4 do srodka biszkoptu dodając 4 polowki brzoskwin ,nasączyc biszkopt sokiem z brzoskwiń. Tort przykryc druga polowa , na gore wylozyc beze a po bokach posmarowac resztą smietany aby beza sie trzymała .tort można przyozdobić przeróżnymi owocami ,ja akurat wybralam jagody bo wydawalo mi sie to dobre połączenie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śmietana

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować