Tort Bezowy Rafaello

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten deser zaskoczy wszystkich. Kiedy spróbujesz raz zostanie w twoich kubkach smakowych już na zawsze :)

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Płaty bezowe
    6 białek
    Szczypta soli
    300g cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    80g płatków migdałowych

    KREM Rafaello
    100 g bialej czekolady
    250 ml śmietanki 30 %
    250g serka mascarpone
    2 łyżki wiórków kokosowych
    Do dekoracji
    Praliny Rafaello
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Tort bezowy rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty bezowe
    Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w misie miksera. Dodajemy szczyptę soli i lekko podbijamy białka. Uwaga żeby ich nie przebić!
    Kiedy będą lekko puszyste dodajemy partiami cukier. Ubijamy około 8 minut. Możemy sprawdzić pod palcami czy cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i Ubijamy około minuty.Kiedy mamy już błyszcząca i gładka beze dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy do połączenia się.
    Piekarnik nastawiamy na 140 stopni opcja z termoobiegiem.
    Płaty bezowe wykładamy na blachy i dzielimy na dwa okręgi o średnicy ok. 23cm
    Wrzucamy do nagrzanego piekarnika i po 5 minutach zmieniamy temp na 120 stopni i w tej tdmp suszymy ok. 2h.


    Krem Rafaello
    Smietanke wlewamy do rondla i podgrzewamy lecz nie doprowadzamy do wrzenia. Obok w misce rozdzielamy czekoladę na mniejsze kawałki i zalewamy ja śmietanka i po 2 minutach mieszamy.
    Gotową masę studzimy.
    Następnie w misie miksera umieszczamy mascarpone i wlewamy ostudzony krem czekoladowy i mieszamy. Krem musi mieć puszysta konsystencję. Opcjonalnie można dodać śmietan fix. Następnie umieszczamy krem w lodówce na godzinę
    Do kremu dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i delikatnie mieszamy do połączenia.
    Dolny płat beżowy smarujemy kremem(zostawiamy trochę kremu na przytwierdzenie pralinek rafaello na górnym płacie)
    Nakładamy górny płat i dekorujemy wedle życzenia.

Porady

Nie wyrzucajcie żółtek! Możecie z nich zrobić absolutnie cudowny krem lemon curd. Idealnie pasuje do babeczek, ciast oraz bez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować