Tort bezowy to deser na każdą uroczystość, ale i słodkość, którą można przygotować bez okazji. Dlaczego? Bo to przepyszny deser, który znika w oka mgnieniu. Co więcej, można udekorować go sezonowymi owocami, ale jeśli ich nie mamy, wystarczy smaczny krem i tort bezowy zachwyci każdego.

Jaki jest klucz do sukcesu, by taki tort zachwycił smakiem? Dobre przygotowanie bezy, świeże sezonowe owoce i odpowiedni krem, który nie będzie zbyt ciężki i słodki.


Jak przygotować bezę na tort bezowy

Pozornie, zrobienie tortu bezowego jest prostą sprawą, jednak wymaga on cierpliwości i dokładności. Do przygotowania tego przysmaku, potrzebne nam są tylko dwa składniki – białka jajek i cukier (czasem potrzeby jest też dodatek wody w zależności od rodzaju bezy jaką przygotowujemy). Znaczenie ma także naczynie, w  którym bezę będziemy przygotowywać. Miska, którą wykorzystamy do ubijania naszej bezy, powinna być metalowa lub szklana. Zapytacie, czemu nie plastikowa? Ponieważ na plastikowej utrzymuje się tłuszcz, a ubijane białko spływać będzie z jej ścianek.

Jeśli chodzi o ubijanie białek, to zalecamy zastosować starą sprawdzoną metodę – użycie trzepaczki. Jest to mozolna praca, jednak dzięki ubijaniu ręcznemu ubijaniu łatwiej jest wyczuć, kiedy beza jest odpowiednio sztywna, by móc wyłożyć ją na blachę i suszyć.

 

Tort bezowy - najlepsze dodatki

Jednak, aby tort wyszedł, najważniejsza jest beza. W przeciwieństwie do pavlovy, tu bezowe blaty są znacznie cieńsze, należy więc suszyć je odpowiednio krócej, by na wierzchu pozostały kruche, a w środku ciągnące. Blaty z bezy, przekładamy kremem i owocami. Ponieważ beza sama w sobie jest słodka, warto przygotować taki krem, który słodycz przełamie. Dodajmy więc do bitej śmietany odrobinę skórki cytrynowej lub kremu cytrynowego lemon curd. Możemy też dekorować tort bezowy kwaśnymi owocami lub w ogóle zrezygnujmy z kremu na bazie śmietany, wybierając bardziej równoważący smaki krem kawowy czy kakaowy.

Zobacz też: tort na chrzest - 16 przepisów na tort dla dziewczynki i chłopca