Pavlova to bezowy tort, który wywodzi się z Australii. Podobna jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny, której torcik został zaserwowany, kiedy przebywała na tournée w Perth. Uważa się, że lekkość ubitych białek miał przypominać delikatność materiału stroju artystki. 

Pavlova - z czym podawać?

Czym różni się to ciasto od bezowego tortu? Ubite na sztywno białka z cukrem formuje się na kształt kielichu, a po wysuszeniu, dekoruje ubitą śmietaną kremówką i sezonowymi owocami. Właśnie owoce wiodą kluczową rolę w serwowaniu bezy Pavlovej. Dzięki nim zostaje przełamana słodycz bezowej skorupki. Świetnie sprawdzają się truskawki, jagody, maliny a poza sezonem można sięgać po owoc granatu, kiwi lub krem cytrynowy. Warto też ubić śmietankę i podawać z listkami mięty. 

Oczywiście klasyczne przepisy są po to, by je zmieniać (o co zadbali autorzy przepisów) dlatego w naszej galerii znajdziecie kilkanaście pomysłów na ten deser. Dzięki nim beza Pavlova nigdy Wam się nie znudzi!

Zobacz też nasze pomysły na tort bezowy!