Tarta pomidorowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taka porcja likopenu i innych składników odżywczych, na pewno przysłuży się sercu i urodzie ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 1 szklanka
    - masło: 0.5 opakowania
    - Jajko: 1 sztuka
    - bardzo zimna woda: 1 łyżeczka
    - mielony kminek: 1 łyżeczka
    - sól (płaska): 1 łyżeczka
    NADZIENIE:
    - pomidory: 1 kilogram
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
    - suszone zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
    - ser feta: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory nacinamy lekko nożem w kilku miejscach, sparzamy wrzątkiem, odczekujemy chwilę i ściągamy skórkę. Kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Gdy nieco zmiękną, rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Dodajemy zioła prowansalskie, sok z cytryny. Smażymy do uzyskania dość gęstej konsystencji.
  • 2. Schłodzoną w lodówce mąkę, masło, sól, kminek i jajko wyrabiamy na gładkie ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Po tym czasie wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na cienki placek. Wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy całość widelcem.
  • 3. Na ciasto wykładamy farsz
  • 4. Ser kroimy w kostkę i posypujemy nim tartę.
  • tarta 5. Pieczemy w piekarniku na środkowej półce, w temperaturze 180*C przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować