Tarte podajemy na ciepło lub zimno. Dekorujemy ją pokrojonymi listkami bazylii.Tarta pyszna i niezawodna. Można ją także przygotować z mrożonego szpinaku. Smakowała wszystkim. Jest dowodem, że danie bezmięsne może być równie smaczne.
Szpinakowo-pomidorowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy dno formy na tarte.
Między czasie gdy ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie.
2.Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy szpinak. Razem ogrzewamy całość do momentu jak szpinak straci na objętości i będzie miękki. Doprawiamy pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia.
Ser feta kroimy w kostkę. Połowę dokładamy do szpinaku i razem mieszamy , by się rozpuścił. Drugą połowę odkładamy do posypania po wierzchu tarty.
3.Do tak przygotowanego szpinaku dokładamy jajko oraz śmietanę.
4.Masę wykładamy na wyłożone ciasto kruche.
5.Pomidory kroimy w plasterki i układamy wokół tarty na masie szpinakowej, tak by poszczególne plasterki zazębiały się. Całość posypujemy kostkami fety.
Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C.
Komentarze