POMIDOROWA TARTA TATIN

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wspaniała odwrócona tarta warzywna. w roli głównej pomidorki koktajlowe.

moniquelodz
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

SKŁADNIKI:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka soli
0,5 kg pomidorów koktajlowych średnicy około 2 cm
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania przepisu:

POMIDOROWA TARTA TATIN

  • pomidorowa tarta tatin1. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło i zacznij je siekać w mące na drobne kawałeczki, po chwili dodaj jajko i wyrabiaj już rękoma kruche ciasto.
    Gdy składniki dobrze się połączą, uformuj kulę z ciasta i włóż ją do lodówki na około 1 godzinę.
  • pomidorowa tarta tatin2. Pomidory umyj, osusz i pokrój na połówki. Czosnek pokrój na plasterki.
    Do naczynia w którym będziesz karmelizować pomidory wlej syrop klonowy, ocet balsamiczny i wymieszaj dokładnie te składniki, dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego.
    Poukładaj w naczyniu pokrojone pomidory obok siebie a na nie czosnek i rozmaryn.
    Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C i karmelizuj pomidory przez około 1 godzinę.
  • pomidorowa tarta tatin3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przykryj nim podpieczone pomidory, zawijając pod spód brzegi.
    Piekarniki nagrzej tym razem do temperatury 220°C i piecz tartę przez około 20-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  • pomidorowa tarta tatin4. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz. Przykryj talerzem obróconym do góry dnem naczynie z tartą, a następnie zdecydowanym ruchem obróć naczynie i talerz w odwrotne położenie, tak by tarta znalazła się na talerzu.
    Możesz podawać na ciepło i zimno. Doprawić, solą, pieprzem czy też dodatkowo octem balsamicznym według uznania. Udekoruj gałązkami tymianku. SMACZNEGO!

Porady

Możesz podawać na ciepło i zimno. Doprawić, solą, pieprzem czy też dodatkowo octem balsamicznym według uznania. Świetnie smakuje z lampką białego wina

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ocet balsamicznypomidorki koktajloweolej rzepakowytarta tatinprzepis_z_olejem_rzepakowymtarta wytrawanawytrawana tarta tatin

Komentarze

Podobne przepisy

gulasz pomidorowy

Dodane przez: kasiunia860

Gulasz pomidorowy

Pożywny i syty gulasz w sosie pomidorowym,...

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta

Dodane przez: Jaga85

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta

Wielkanocna tarta powinna być kolorowa,...


Penne z sosem pomidorowo-szpinakowym

Dodane przez: Martyna1991

Penne z sosem pomidorowo-szpinakowym

Makaron z sosem pomidorowym zawsze...

gołąbki

Dodane przez: viki2903

GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

Tradycyjne polskie danie, gołąbki...

TARTA Z DYNIA I SZPIANKIEM

Dodane przez: Magster

TARTA Z DYNIA I SZPINAKIEM

Tarta to danie ktore mozna przygotowac...

Pulpety w sosie pomidorowym

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Pulpety w sosie pomidorowym

Klasyka, czyli pulpety w sosie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE