Tarta pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory nacinamy lekko nożem w kilku miejscach, sparzamy wrzątkiem, odczekujemy chwilę i ściągamy skórkę. Kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Gdy nieco zmiękną, rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Dodajemy zioła prowansalskie, sok z cytryny. Smażymy do uzyskania dość gęstej konsystencji.
2.Schłodzoną w lodówce mąkę, masło, sól, kminek i jajko wyrabiamy na gładkie ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Po tym czasie wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na cienki placek. Wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy całość widelcem.
3.Na ciasto wykładamy farsz
4.Ser kroimy w kostkę i posypujemy nim tartę.
5.Pieczemy w piekarniku na środkowej półce, w temperaturze 180*C przez 30 minut.
Komentarze