Tarta cytrynowo-waniliowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niebiańsko puszysta tarta cytrynowo-waniliowa.Bliska kuzynka sernika.Wielkanocne wypieki powinny być smaczne i dekoracyjne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciastka korzenne (kruche): 100 gramów
    - masło: 50 gramów

    - serek śmietankowy (do serników/o smaku waniliowym): 500 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - sok z cytryny: 3 łyżki
    - cukier (drobny/do wypieków): 100 gramów
    - śmietana (18%): 3 łyżki
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
    - aromat cytrynowy: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sok Jajko

Tarta cytrynowo-waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do malaksera wrzucić ciastka korzenne i zmielić.Dodać miękkie masło i zmiksować.Powstałą masą wyłożyć dno formy do pieczenia tarty.Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
  • 2. Do dużej miski wsypać cukier,wbić jajka,dodać cukier waniliowy i ubijać mikserem na puszystą pianę.Dodać serek śmietankowy, sok z cytryny i aromat cytrynowy, ponownie ubijać mikserem na puszystą masę.Można dodać też odrobinę startej skórki z cytryny.
  • tarta sernikowa 3. Masę wylać na spód z kruchych ciastek i piec 60 minut. Tertę udekorować plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Serek Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować