Tarta cytrynowo- truskawkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna dwuwarstwowa tarta cytrynowo- truskawkowa z płatkami migdałowymi, bitą śmietaną i sosem truskawkowym

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło lub margaryna typu Kasia: 18 dekagramów
    - mąka pszenna 550: 1.5 szklanki
    - cukier (około): 25 dekagramów
    - żółtko jajka: 2 sztuki
    - Żelatyna: 8 łyżeczek
    - mleko zwykłe (2 %): 500 mililitrów
    - śmietana kremówka 30 %: 600 mililitrów
    - truskawki mrożone: 1.5 szklanki
    - syrop truskawkowy (gęsty najlepiej domowy): 50 mililitrów
    - sok z cytryny (sok z 2 dużych cytryn): 2 sztuki
    - płatki migdałów do posypania: 5 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta cytrynowo- truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy łyżeczkę cukru, żółtka oraz 15 dag schłodzonej i posiekanej na mniejsze kawałki margaryny lub masła. Energicznie zagniatamy jednolite ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciastem wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, posypujemy grochem lub ziarnami soi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze około 20 minut. Ciasto studzimy.
  • 2. Pozostałą margarynę lub masło miksujemy z czubatą łyżką cukru i powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto, wkładamy do lodówki.
  • 3. 4 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Szklankę mleka i śmietany zagotowujemy z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy miękką żelatynę, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy syrop malinowy, studzimy. Gdy masa zacznie zastygać, wylewamy ją na tartę i wkładamy do lodówki aż całkowicie zastygnie.
  • 4. Pozostałą żelatynę również zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Pozostałe mleko i 250 ml śmietany zagotowujemy z ½ szklanki cukru. Zmniejszamy ogień, dodajemy miękką żelatynę, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Wlewamy sok z 1,5 cytryny, studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć, wylewamy ją na tartę i wkładamy do lodówki aż zastygnie.
  • 5. Truskawki rozdrabniamy, wlewamy 3-4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy 2-3 łyżki cukru i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Truskawki przecieramy przez sito, studzimy.
  • 6. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru. Zmniejszamy obroty i ciągle miksując, powoli wlewamy pozostały sok z cytryny.
  • 7. Boki tarty przybieramy cytrynową bitą śmietaną, środek smarujemy sosem truskawkowym. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować