Tagliatelle ze szpinakiem i wędzonym boczkiem

4.46 (197 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis został zainspirowany podczas wypadu z moim chłopakiem do małej, przytulnej trattorii prowadzonej przez polsko-włoskie małżeństwo. Już z pierwszym kęsem poczułam się jakbym była w Toskanii...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron tagliatelle (wstążki) szpinakowe - gniazda: 250 gramów
    - świeży szpinak: 100 gramów
    - boczek surowy wędzony chudy: 100 gramów
    - czosnek posiekany zabki: 2 ząbki
    - cebula posiekana: 1 sztuka
    - natka pietruszki, sól, pieprz: 2 szczypty
    - oliwa z oliwek extra vergine: 3 łyżki
    - parmezan starty: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle ze szpinakiem i wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie odkładamy go na talerzyk. Szklimy cebulę i czosnek na złocisty kolor na oliwie z oliwek i dodajemy do boczku. Oddzielnie, na patelni, na odrobinie oliwy z oliwek dusimy pod przykryciem szpinak (ok. 2 minut – listki muszą być miękkie i ciemniejsze).
  • 2. Do uduszonego szpinaku dodajemy cebulę, czosnek i boczek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 3. W tym samym czasie w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotujemy makaron. Po odcedzeniu dodajemy go do szpinaku, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Następnie nakładamy na talerz, posypujemy pietruszką i tartym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak Makaron tagliatelle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować