Przepis został zainspirowany podczas wypadu z moim chłopakiem do małej, przytulnej trattorii prowadzonej przez polsko-włoskie małżeństwo. Już z pierwszym kęsem poczułam się jakbym była w Toskanii...
Tagliatelle ze szpinakiem i wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie odkładamy go na talerzyk. Szklimy cebulę i czosnek na złocisty kolor na oliwie z oliwek i dodajemy do boczku. Oddzielnie, na patelni, na odrobinie oliwy z oliwek dusimy pod przykryciem szpinak (ok. 2 minut – listki muszą być miękkie i ciemniejsze).
2.Do uduszonego szpinaku dodajemy cebulę, czosnek i boczek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.W tym samym czasie w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotujemy makaron. Po odcedzeniu dodajemy go do szpinaku, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Następnie nakładamy na talerz, posypujemy pietruszką i tartym parmezanem.
Komentarze