Jak się mówi – jemy oczami. Ten posiłek ma gruntowne uzasadnienie takiego stwierdzenia. Placuszki idealnie komponują się z sałatką z kukurydzy, selera naciowego i orzechów.
Składniki:
Pankejki:
450 g mrożonego szpinaku – rozdrobnionego
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
szczypta chilli
2 małe jajka
2/3 szklanki mleka
½ szklanki mąki pszennej
sól do smaku
Sałatka:
1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g bez zalewy)
2 łodygi selera naciowego (łącznie 150 g)
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
100 g łuskanych orzechów włoskich (podzielone na ćwiartki)
1 – 2 łyżki majonezu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
5.Osączoną kukurydzę przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojony seler, przygotowane orzechy, bazylię oraz szczypiorek. Dołożyć majonez i wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do pankejków.
Porady
Z podanej ilości składników wychodzą 32 nieduże placki.
Komentarze