Racuchy pieczarkowe z orzechami i żurawiną

0 (0 ocen)

Drożdżowe racuchy pieczarkowe z dodatkiem prażonych orzeszków ziemnych i suszonej żurawiny. Bardzo ciekawe i zaskakujące połączenie smaków. Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

Składniki:

  • 500 g pieczarek
    3 ząbki czosnku
    100 g łuskanych orzeszków ziemnych
    50 g suszonej żurawiny (3 łyżki)
    50 g świeżych drożdży
    ½ szklanki ciepłej wody
    3 jajka
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    5 łyżek oleju rzepakowego
    2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżeczka
    1 łyżeczka cukru
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Racuchy pieczarkowe z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Racuchy pieczarkowe z orzechami i żurawiną 1. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, żurawinę sparzyć gorącą wodą i osączyć.
    Drożdże rozetrzeć w wodzie, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać i pozostawić na ok. 30 min, by drożdże zaczęły pracować. Następnie wbić jajka, dodać jogurt i wlać olej – wymieszać. Wsypać pozostałą ilość mąki i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić na ok. 30 min do wyrośnięcia. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić, obrany czosnek posiekać. Grzyby, czosnek, orzeszki i żurawinę dołożyć do wyrośniętego ciasta – wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Racuchy pieczarkowe z orzechami i żurawiną 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta.
  • Racuchy pieczarkowe z orzechami i żurawiną 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Składniki użyte do przygotowania racuchów powinny mieć temp. pokojową. Z podanej ilości składników wychodzi 36 średniej wielkości racuchów. Racuchy można podać z dodatkiem sosów (np. majonezowy, jogurtowy, śmietanowy, typu dip).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować