Syrop z owoców czarnego bzu

4.32 (185 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znalazłam krzaczek gdzie jest już dojrzały czarny bez. Nie mogłam mu się oprzeć i ogołociłam go niemiłosiernie. Wszystko za sprawą syropu którym raczyła mnie babcia Aniela. Musiałam go zrobić

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg owoców bzu (bez łodyżek)
    2 szklanki wody
    550g cukru
Wystaw ocenę:

4.32 (185 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje

Syrop z owoców czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce obrać z łodyżek (najwygodniej za pomocą widelca). Jeśli na gałązce zdarzą się zielone, niedojrzałe kulki należny je wybrać. Owoce zalać woda i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać bo pektyny z pestek zrobią z syropu galaretkę. Sok zagotować ponownie z cukrem. Odszumować. Przelać gorące do wyparzonych butelek lub słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować