Znalazłam krzaczek gdzie jest już dojrzały czarny bez. Nie mogłam mu się oprzeć i ogołociłam go niemiłosiernie. Wszystko za sprawą syropu którym raczyła mnie babcia Aniela. Musiałam go zrobić
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1kg owoców bzu (bez łodyżek)
2 szklanki wody
550g cukru
Syrop z owoców czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce obrać z łodyżek (najwygodniej za pomocą widelca). Jeśli na gałązce zdarzą się zielone, niedojrzałe kulki należny je wybrać. Owoce zalać woda i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać bo pektyny z pestek zrobią z syropu galaretkę. Sok zagotować ponownie z cukrem. Odszumować. Przelać gorące do wyparzonych butelek lub słoików.
Komentarze