Syrop z owoców czarnego bzu

4.5 (190 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Syrop pełen witamin, w mojej rodzinie robiony od lat. Niezawodny domowy syrop do herbatki a zimą leczy przeziębienia.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców
    80 dag cukru
    Sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Syrop z owoców czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: owoce oderwać od gałązek, posortować(niedojrzałe wyrzucić), opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na sitku. Przesypać do miski, zasypać 1 szklanką cukru. Odstawić na kilka godzin. Następnie przesypać do garnka o podwójnym dnie, podlać niewielką ilością wody, dodać pozostały cukier. Gotować aż owoce dobrze puszczą sok i zmiękną. Następnie wywar wylać na gęste sito, by sok był bez zanieczyszczeń. Ponownie wlać do garczka, dodać sok z 1 cytryny, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Zebrać z wierzchu osad, zlać do wyparzonych najlepiej małych słoiczków. Zakręcić, odwrócić do wystygnięcia.

Porady

Syrop można zlać też do małych butelek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier drobny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować