Sycąca zupa gulaszowa

5 (1 ocen)

  • 37 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Idealna na zimny dzień!

  • 37 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
    3 czerwone papryki
    3 marchewki
    Pół selera
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    6 szklanek wody
    150 gramów makaronu typu lane kluski
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    1 płaska łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 łyżki oleju
    Sól
    Świeżo mielony pieprz
    2 garście posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa gulaszowa

Sycąca zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myję. Marchewkę kroję w półplasterki, seler kroję w drobną kostkę, papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w małe kawałki.
    Siekam drobno cebulę i czosnek. Mięso kroję w średniej wielkości kostkę.
    Rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam czosnek z cebulką przez 2 minuty. Następnie dodaję marchewkę i selera, podsmażam 5 minut, często mieszając. Teraz dodaję paprykę, smażę warzywa 5-6 minut. Przekładam je do garnka, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i ziela angielskie. Zaczynam gotować na małym ogniu.
    Teraz czas rozgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć mięso, smażę je przez 6-7 minut, następnie dodaję do zupy. Doprawiam zupę wszystkimi przyprawami. Gotuję ją 40 minut, dodaję koncentrat pomidory, dokładnie mieszam, smakuję zupę i doprawiam solą i pieprzem. Zupę podgrzewam 10 minut, dodaję do niej surowy makaron, gotuję zupę 7-8 minut.
    Podaję zupę z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Papryka Pomidor Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Andrzejki Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować