Pyszna, sycąca zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę i smażymy na oleju
do zbrązowienia. Przekładamy do dużego garnka.
2.Na oliwie z mięsa podsmażamy pokrojoną
na drobno cebulę (delikatnie zeszklić),
dodajemy pokrojony drobno czosnek i razem przesmażamy
- całość dodajemy do mięsa.
3.Do garnka dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryki,
ziele angielskie, liść laurowy - całość mieszamy i krótko podsmażamy.
4.Wlewamy 1,75 litra bulionu lub przygotowanego z kostek rosołowych,
dodajemy musztardę i startą na grubych oczkach marchewką.
Całość gotujemy przez około godzinę.
5.W tym czasie ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.
Paprykę obieramy ze skórki, oczyszczamy i kroimy w paski.
6.Po godzinie gotowania dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki
i po 10-15 minutach pokrojone papryki.
Całość gotujemy przez około 20 minut.
7.Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, cukier i majeranek.
Porady
Do zupy możemy także dodać pokrojone w paski pieczarki, groszek czy kukurydzę.
Zupę można także zabielić 2-3 łyżkami śmietany 18 %.
Komentarze