Pyszne rybki w zalewie octowej. Co zrobić jak mąż przyniesie znowu porcje złowionych płotek lub leszczy? Smażę je i przechowuję w słoikach a potem razem zjadamy je z chlebem.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Porcja na dwa słoiki 1 litrowe
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki cukru
1 paska łyżeczka soli
Ziele angielskie
Liść laurowy
Dodatkowo:
2 cebule
2 łyżki oliwy
I oczywiście oczyszczone ryby
Zalewa do ryb smażonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby przyprawić solą ,pieprzem i usmażyć tylko w mące.
Zagotować z podanych składników zalewę, dodając ocet na końcu.
Cebulę pokroić w krążki, lekko zeszklić, wrzucić do wrzątku zalewy aby się dwa razy przewróciły.
Ryby zalać przestudzoną zalewą, pozostawić na 4-5 dni aby się przegryzły .Mogą stać w słoikach w chłodnym miejscu ok.2 tygodni.
Komentarze