Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie

4.49 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Kolorowa mieszanka warzyw w słodko - kwaśnej zalewie na bazie octu winnego lub jabłkowego. Może stanowić smaczny i dekoracyjny dodatek zarówno do dań gorących jak i do mięs na zimno. W sezonie, kiedy warzywa są najtańsze i najsmaczniejsze, warto przygotować kilka słoików na zimę.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior
    1 brokuł
    300 g marchewki
    2 małe cukinie
    1 duża żółta papryka
    1,5 dużej czerwonej papryki
    1 papryczka chili
    20 gałązek koperku
    5 łyżeczek ziaren gorczycy
    sól
    cukier
    Marynata:
    2,5 szklanki octu winnego lub jabłkowego 6%
    7,5 szklanki wody
    500 g cukru
    3 płaskie łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mix warzyw w słodko – kwaśnej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora i brokuła płuczemy i dzielimy na nieduże różyczki. Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w grube plastry. Różyczki kalafiora i brokuła oraz plastry marchewki blanszujemy (każde warzywo oddzielnie) w osolonej i lekko osłodzonej wodzie przez 3 minuty, następnie odcedzamy. Brokuła wkładamy do zimnej wody, po schłodzeniu odcedzamy.
  • 2. Żółtą i czerwoną paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt duże kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w grube plastry. Papryczkę chili kroimy w plasterki, usuwamy nasionka. Koperek płuczemy.
  • 3. Do słoików o pojemności 500 ml rozkładamy po 2 gałązki koperku i po pół łyżeczki ziaren gorczycy. Następnie w słoikach układamy różyczki kalafiora i brokuła, plasterki marchewki i cukinii oraz kawałki żółtej i czerwonej papryki. Do każdego słoika wkładamy po 2 plasterki chili. Składniki marynaty zagotowujemy i gorącą marynatą zalewamy warzywa w słoikach, natychmiast zakręcamy.
  • 4. Pasteryzujemy 15 minut od chwili zawrzenia wody i po tym czasie wyjmujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Porady

Jeżeli lubimy marynatę pikantną, można nieco zwiększyć ilość papryczki chili. Jeśli zostanie nam marynata, można ją przelać do słoika, zamknąć i zużyć do przygotowania innej marynaty warzywnej. Z podanej ilości składników otrzymamy 10 słoików o pojemności 500 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować