Ryba po hawajsku

4.46 (158 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ryba w sosie słodko-pikantnym, z ananasem i marynowaną papryką. Można ją podać jako przekąskę na imprezę zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło. Świetnie smakuje również jako danie obiadowe podana z ryżem gotowanym na sypko. Naprawdę polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4- 5 kawałków świeżego łososia (lub innej ulubionej ryby) - co najmniej 0,5 kg
    słoik marynowanej papryki
    puszka ananasów
    2 cebule
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżki ketchupu pikantnego
    sól, pieprz cytrynowy
    szczypta chilli
    pieprz czarny grubo zmielony
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po hawajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba po hawajsku 1. Filety z łososia (lub innej ulubionej ryby, ale łosoś pasuje tu doskonale) oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, usmażyć na patelni.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, podsmażyć na patelni.
    Paprykę marynowaną obrać ze skórki ( nie trzeba,ale ja obieram), drobno pokroić i podsmażyć. To samo zrobić z ananasem. W garnku połączyć wszystkie podsmażone składniki, zalać sokiem z ananasa. Dodać koncentrat i ketchup, doprawić do smaku solą,pieprzem i chilli. Sos powinien być słodko - pikantny i tą ostrość musimy czuć. Na koniec dodać rybę w kawałkach, lekko wymieszać. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, w obu wersjach smakuje świetnie ( choć ja preferuję na gorąco).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Chili Marynata Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować