Świąteczne pierniczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne świąteczne pierniczki. Przechowywane w puszcze długo zachwoują swą świeżość. Wspaniale smakują z ciepłymi napojami.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka przenna: 2 szklanki
    - cukier biały kryształ: 0.75 szklanki
    - miód pszczeli: 0.25 szklanki
    - mleko świeże: 0.33 szklanki
    - masło niesolone: 2 łyżki
    - jajko kurze,: 1 sztuka
    - soda oczyszczoa: 1 łyżeczka
    - przyprawa do pirników: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierniki 1. Mąkę mieszamy z tłuszczem, cukrem i rozpuszczoną w łyżce wody sodą. Dodaj miód, mleko, jajko i przyprawę do piernika. Zagnieć ciasto i wstaw je na godzinę do lodowki. Po tym czasie rozwałkuj je na ok. pół cm i wykrawaj pierniczki w różnych kształtach. Mi wyszły 4 blachy. Gotowe ciacha piecz w nagrzanym piekarniku do ok. 220*C przez kilka minut (uważaj bo szybko mogą się spalić!!!). Gdy wystygną udekoruj je według Twojej inwencji twórczej :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować