Pierniczki świąteczne

4.5 (169 ocen)

Najlepsze pierniczki na święta! Są bardzo łatwe do wykonania. Z tego ciasta wyjdzie nam około 200 pierniczków (zależy od wielkości foremek i od grubości ciasta)

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    400 g miodu
    250 g margaryny
    2 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 opakowania przyprawy do piernika (najlepsza jest ta, która w składzie nie ma: kakao, mąki, cukru)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
    Odkładamy ciasto zawinięte w folie do lodówki na 1-2 godziny.
  • 2. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki.
  • 3. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy, bo rosną całkiem sporo. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika).
  • 4. Przestudzone pierniczki lukrujemy.

Porady

Można zarobić ciasto i zamrozić, a pierniczki upiec w innym terminie. Upieczone pierniki można bardzo długo przechowywać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować