Spaghetti al tonno

4.99 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

Uwielbiam kuchnię włoską za bogactwo smaków, a to jedna z potraw tego kraju, szybkie, smaczne i wykwintne danie

Składniki:


  • 1 cebula,
    1 ząbek czosnku,
    200g makaronu spaghetti,
    1 puszka pomidorów krojonych 400g,
    1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach,
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    garść liści bazylii,
    1-2 łyżeczki kaparów,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti al tonno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti al tonno 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Spaghetti al tonno 2. Następnie wlewamy pomidory krojone z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość na wolnym ogniu około 5-7 minut aż większość wody odparuje.
  • Spaghetti al tonno 3. Wówczas dodajemy odsączonego tuńczyka z puszki, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy garść liści bazylii, rwiemy je w palcach oraz kapary, chwilkę razem smażymy.
  • Spaghetti al tonno 4. Do zawartości patelni dodajemy makaron i dokładnie całość mieszamy. Od razu podajemy udekorowane listkami bazylii i kaparami. Danie równie dobrze smakuje odgrzewane. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować