Włoskie spaghetti al pomodoro

4.49 (180 ocen)

  • 10 min

Będąc we Włoszech zachwyciły mnie włoskie potrawy. Pyszna pasta to sycący posiłek ,który Włosi jadają jako pierwsze danie obiadowe lub na kolację.

  • 10 min

Składniki:

  • 200 gramów makaronu spaghetti
    1 puszka całych pomidorów bez skórki
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego oregano
    0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
    0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    2 łyżki posiekanej cebuli
    4 łyżki tartego parmezanu
    4 łyżki oliwy z oliwek
    0,5 łyżeczki cukru
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    6 plasterków pikantnego salami
    2 łyżeczki prażonej cebulki
    10 listków świeżej bazylii
    2 płaskie łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie spaghetti al pomodoro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie ugotować makaron , najlepiej al dente(według zaleceń producenta).
  • 2. Makaron odcedzić, odlać 200 ml wody, w której gotował się makaron.
  • 3. Pomidory zmiksować w blenderze razem z oliwą, koncentratem pomidorowym,suszonymi ziołami, cukrem.
  • 4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć na niej cebulę i czosnek.Dodać zmiksowaną mieszankę pomidorów i ziół, pieprz oraz 200 ml wody. Gotować 10 minut.
  • 5. Makaron polać sosem, posypać parmezanem, prażoną cebulką. Na wierzchu ułożyć plasterki salami, udekorować listkami bazylii.

Porady

Do sosu można dodać odrobinę śmietany 18 %, zagęścić go łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 4 łyżkami zimnej wody. Sos należy doprawić do smaku solą.Dla mnie ta potrawa jest na tyle sycąca, aby potraktować ją jako główne danie obiadowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować