0 (0 ocen)
Porady
Podany czas nie obejmuje namaczania ciecierzycy. Zamiast mąki pszennej możemy użyć kukurydzianej. Panierować możemy w ziarnach, np sezamie. Olej możemy zastąpić masłem klarowanym. Aby panierka nam nie odpadała w czasie smażenia, do jajek wlewamy nieco oleju. Aby kuleczki ładnie nam się lepiły, były równe, okrągłe- moczymy dłonie w w zimnej wodzie. Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Zawiera: znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę, a także: błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy. Jest dobrym źródłem witamin, tj: ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Ma pozytywny wpływ na choroby: serca, cukrzycy typu 2, układu pokarmowego i niektórych nowotworów. Ciecierzyce możemy dodawać do: zup, sałatek, dań mięsnych. Z tej proporcji wychodzi 16 średnich kuleczek. .
Komentarze