Słodkie Muffinki dla Diabetyków

4.35 (225 ocen)

  • 45 min

Babeczki w wersji dla cukrzyków, ale nie tylko. Babeczki mimo braku cukru, są naprawdę słodkie !

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej,
    1 szklanka płatków owsianych,
    1 szklanka startych orzechów włoskich,
    3/4 szklanki startych rodzynek,
    4 łyżki jogurtu naturalnego,
    6 łyżek oleju,
    2 jajka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    opakowanie budyniu śmietankowego.
Wystaw ocenę:

4.35 (225 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Słodkie muffinki dla diabetyków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki 1. Mąkę wsypujemy do miski, dorzucamy płatki owsiane, rodzynki i orzechy włoskie, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy budyń.
  • ciasto gotowe do przełożenia do foremek 2. Na koniec dodajemy wszystkie mokre składniki, czyli jajka, olej i jogurt naturalny. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco słodkie, można dodać łyżkę miodu, choć gwarantuje że jest to zbędne
  • tuż przed włożeniem do piekarnika 3. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy ok 30 min ( aż będą miały konkretny, brązowy kolor ) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
  • gotowe muffinki 4. Upieczone babeczki studzimy a potem zajadamy :)

Porady

Zamiast budyniu śmietankowego, można dodać każdy inny, proponuję waniliowy lub czekoladowy. Ponadto rodzynki można zastąpić suszoną żurawiną, a żeby wzbogacić smak babeczek można dodać olejek, np rumowy lub arakowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować