Wylewająca się czekolada, wyrazisty smak imbiru...idealne połączenie :)
Składniki:
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
pół szklanki wody
50g imbiru
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
Skórka otarta z ½ pomarańczy
Szczypta cynamonu
Szczypta mielonych goździków
Ciasto bardzo czekoladowe z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, zasyp 3 łyżkami cukru, dodaj 3 łyżki wody, skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon gotuj na małym ogniu aż powstanie gesty imbirowy syrop.
Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, dodaj imbir, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
przed pieczeniem można posypać ciasto orzechami włoskimi pokrojonymi na drobno
Komentarze