Ciasto bardzo czekoladowe z imbirem

0 (0 ocen)

Wylewająca się czekolada, wyrazisty smak imbiru...idealne połączenie :)

Składniki:

  • Składniki:
    250 g gorzkiej czekolady
    280 g masła
    250 g drobnego cukru
    75 g mąki
    3 jaja
    pół szklanki wody
    50g imbiru
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    Skórka otarta z ½ pomarańczy
    Szczypta cynamonu
    Szczypta mielonych goździków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo czekoladowe z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekolada lejąca się hm... 1. Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, zasyp 3 łyżkami cukru, dodaj 3 łyżki wody, skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon gotuj na małym ogniu aż powstanie gesty imbirowy syrop.
    Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, dodaj imbir, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

przed pieczeniem można posypać ciasto orzechami włoskimi pokrojonymi na drobno

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować