Sernik dla diabetyków ( na małą tortownicę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki,otręby i masło zmiksować blenderem ( masa ma przypominać mokry piasek). Tortownicę lekko natłuścić i na jej dnie wyłożyć lekko dociskając masę herbatnikową. Wstawić na 20 minut do lodówki. Twaróg zemleć. Dodać fruktozę, budynie i szczyptę soli i utrzeć na gładką masę. Dalej ucierając dodawać po jajku. Masę serową przelać na spód herbatników. Tortownicę ustawić w większej formie zalanej wrzątkiem. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut. Przygotować polewę: wszystkie składniki podgrzewać na ogniu do całkowitego połączenia. Cały czas jeszcze gotować na małym ogniu przez około 6 minut, aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ostudzony sernik i odłożyć w chłodne miejsce.
Porady
Najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu.
Komentarze