Sernik dla diabetyków ( na małą tortownicę)

4.49 (185 ocen)

Polecam nie tylko osobom chorym na cukrzycę

Składniki:

  • Kg chudego twarogu • 3 jajka • szklanka fruktozy • 2 budynie waniliowe bez cukru • sól

    na spód: • 75 dag herbatników pełnoziarnistych• 75 dag otrębów z żurawiną • 40 g masła

    na polewę czekoladowa: • pół kostki masła • 100 g fruktozy • 3 łyżki wody • 30 g ciemnego gorzkiego kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik dla diabetyków ( na małą tortownicę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki,otręby i masło zmiksować blenderem ( masa ma przypominać mokry piasek). Tortownicę lekko natłuścić i na jej dnie wyłożyć lekko dociskając masę herbatnikową. Wstawić na 20 minut do lodówki. Twaróg zemleć. Dodać fruktozę, budynie i szczyptę soli i utrzeć na gładką masę. Dalej ucierając dodawać po jajku. Masę serową przelać na spód herbatników. Tortownicę ustawić w większej formie zalanej wrzątkiem. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut. Przygotować polewę: wszystkie składniki podgrzewać na ogniu do całkowitego połączenia. Cały czas jeszcze gotować na małym ogniu przez około 6 minut, aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ostudzony sernik i odłożyć w chłodne miejsce.

Porady

Najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować