Słodkie muffinki z jarmużem

4.5 (186 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Każdy sposób, by przemycić warzywa w diecie jest dobry. Najprościej jest je umieścić w słodkich wypiekach. W tedy smakują wszystkim:).
Jarmuż w babeczkach jest niewyczuwalny, a jednocześnie nadaje im fajnego wyglądu.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    • 1 szklanka mąki pszennej,
    • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 3 łodygi jarmużu (po pokrojeniu 1 ubita szklanka),
    • 1/3 szklanki rodzynek,
    • 2 jajka,
    • 2/3 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Słodkie muffinki z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie sypkich składników 1. Jarmuż obieramy z grubych łodyg. Tak przygotowany drobno siekamy nożem.
    Mąkę pszenną, orkiszową oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
  • dodanie sypkich i płynnych składników do jajek 2. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Całość ponownie miksujemy.
  • dodanie jarmużu 3. Do jednolitego ciasta dodajemy jarmuż. Ciasto ponownie miksujemy.
  • dodanie rodzynek 4. Na koniec wsypujemy rodzynki. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.
  • przed pieczeniem 5. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Zrumienione wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować