Każdy sposób, by przemycić warzywa w diecie jest dobry. Najprościej jest je umieścić w słodkich wypiekach. W tedy smakują wszystkim:).
Jarmuż w babeczkach jest niewyczuwalny, a jednocześnie nadaje im fajnego wyglądu.
Słodkie muffinki z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarmuż obieramy z grubych łodyg. Tak przygotowany drobno siekamy nożem.
Mąkę pszenną, orkiszową oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
2.Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Całość ponownie miksujemy.
3.Do jednolitego ciasta dodajemy jarmuż. Ciasto ponownie miksujemy.
4.Na koniec wsypujemy rodzynki. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.
5.Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Zrumienione wyjmujemy z piekarnika, studzimy i podajemy.
Komentarze