Śledzie w oleju po włosku

4.5 (143 ocen)

  • 25 godz. 10 min

Idealne połączenia śledzia, pomidorów i przypraw typowych dla kuchni włoskiej.

  • 25 godz. 10 min

Składniki:

  • 400-500g filetów śledziowych
    1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (około 300g)
    100 ml oleju bazyliowego
    2-3 ząbki czosnku
    ocet winny/jabłkowy
    przyprawa typu włoskiego
    Dodatkowo (opcjonalnie):
    świeże zioła do posypania (u mnie natka pietruszki, ale polecam bazylię czy tymianek)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie w oleju po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku) i pokroić w mniejsze kawałki.
  • 2. Pomidory wyjąć z zalewy (zalewę zostawić) i wraz z czosnkiem dość grubo posiekać.
    Olej z pomidorów wymieszać z bazyliowym.
  • 3. Na dno miski/słoika nalać odrobinę oleju i kolejno (warstwami) układać: czosnek, śledzie (posypać przyprawą i bardzo delikatnie skropić octem), pomidory, olej, śledzie (posypać przyprawą i delikatnie skropić octem), pomidory.
    W taki sam sposób postępować do wyczerpania składników.
    Na końcu całość posypać posiekanym czosnkiem i zalać resztą oleju.
    (Wszystko powinno być całości pokryte olejem. W razie potrzeby należy go dolać.)
    Opcjonalnie można dodać świeżych ziół.
  • 4. Śledzie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (a najlepiej na 48 h).

Porady

Czym dłużej śledzie stoją w lodówce, tym są smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować