Idealne połączenia śledzia, pomidorów i przypraw typowych dla kuchni włoskiej.
25 godz. 10 min
Składniki:
400-500g filetów śledziowych
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (około 300g)
100 ml oleju bazyliowego
2-3 ząbki czosnku
ocet winny/jabłkowy
przyprawa typu włoskiego
Dodatkowo (opcjonalnie):
świeże zioła do posypania (u mnie natka pietruszki, ale polecam bazylię czy tymianek)
Śledzie w oleju po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku) i pokroić w mniejsze kawałki.
2.Pomidory wyjąć z zalewy (zalewę zostawić) i wraz z czosnkiem dość grubo posiekać.
Olej z pomidorów wymieszać z bazyliowym.
3.Na dno miski/słoika nalać odrobinę oleju i kolejno (warstwami) układać: czosnek, śledzie (posypać przyprawą i bardzo delikatnie skropić octem), pomidory, olej, śledzie (posypać przyprawą i delikatnie skropić octem), pomidory.
W taki sam sposób postępować do wyczerpania składników.
Na końcu całość posypać posiekanym czosnkiem i zalać resztą oleju.
(Wszystko powinno być całości pokryte olejem. W razie potrzeby należy go dolać.)
Opcjonalnie można dodać świeżych ziół.
4.Śledzie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (a najlepiej na 48 h).
Porady
Czym dłużej śledzie stoją w lodówce, tym są smaczniejsze.
Komentarze