Sernik pieczony z gotowym już biszkoptem, ułożonym w pasach naprzemiennie. Sernik udekorowany galaretką czekoladową, ładnie się prezentuje i jest pyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
10,06,2023
BISZKOPT:
-5 jajka
-150 g. cukru
-100 g. mąki
-2 czekoladowe budynie (80 g)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/ MASA SEROWA:
-1 kg. twarogu sernikowego z wiaderka
-5 jajek
-150 g. cukru
-125 ml. śmietany 18 %
-2 budynie cytrynowe
-sok z 1/2 cytryny
2/ MASA SEROWA:
-1 kg. twarogu sernikowego z wiaderka
-5 jajek
-150 g. cukru
-125 ml. śmietany 18 %
-2 budynie cytrynowe
-sok z 1/2 cytryny
GALARETKA CZEKOLADOWA:
-3 galaretki borówkowe
-900 ml. wody
-200 g. białej czekolady
-150 ml. śmietanki 30 %
-100 g. masła
Sernik szachownica z galaretką czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, budyń i proszek. Delikatnie wymieszać, ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* 20-25 min.
2.Po przestygnięciu pokroić na 13 pasów.
3.Blaszkę tą co piekliśmy biszkopt, wyłożyć papierem. Na niej ułożyć co drugi pas z biszkoptu.
4.masa serowa- Robiłam oddzielnie wiaderka sera, bo na raz było by za dużo. Jajka zmiksować z cukrem a potem serem. Dodać gęstą śmietanę a budynie przesiać i ponownie zmiksować. Przełożyć do dużego i mocnego rękawa cukierniczego, bez tylki. Wycisnąć masę między pasy biszkoptowe.
5.Resztę rozprowadzić na górze.
6.Poukładać następny rząd, pasów biszkoptowych ale naprzemiennie. Zrobić drugą masę serową i jak poprzednio, wycisnąć.
7.Wylać resztę masy serowej na górę i rozsmarować.
8.Piec ok.60 min. w 175*C. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
9.galaretka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze