Sernik na kruchym spodzie

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza propozycja to sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową oraz płatkami migdałów.
Przepis prosty ale smaczny, sernik w mig znika z talerza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    mąka pszenna tortowa 200 g
    mąka krupczatka 100 g,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka z czubkiem,
    cukier puder 60 g,
    masło 200 g,
    żółtka 2,

    Masa serowa;
    twaróg trzykrotni mielony 1 kg,
    jajka 4 szt,
    cukier puder 250 g,
    cukier waniliowy 1 op,
    budyń waniliowy 1 op,

    Dodatkowo;
    czekolada deserowa 200 g,
    śmietana 30 % 50 ml,
    płatki migdałów 3 łyżki,
    papier do pieczenia,
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Sernik z rosą

Sernik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Większą wkładamy na 30 minut do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.

    Masa serowa;
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodajemy mielony twaróg, budyń waniliowy i miksujemy do połączenia składników. Na koniec masę serową delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek.
    Większą częścią ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciasto rozsmarowujemy masę serową, na masę serową ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
    Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach.

    Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciasto udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i oprószyć płatkami migdałów.

    Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować