Moja dzisiejsza propozycja to sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową oraz płatkami migdałów.
Przepis prosty ale smaczny, sernik w mig znika z talerza.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto;
mąka pszenna tortowa 200 g
mąka krupczatka 100 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka z czubkiem,
cukier puder 60 g,
masło 200 g,
żółtka 2,
Sernik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Większą wkładamy na 30 minut do lodówki, a mniejszą do zamrażarki.
Masa serowa;
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodajemy mielony twaróg, budyń waniliowy i miksujemy do połączenia składników. Na koniec masę serową delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek.
Większą częścią ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto rozsmarowujemy masę serową, na masę serową ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciasto udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i oprószyć płatkami migdałów.
Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia
Komentarze