CIASTO Z SEREM I BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

  • wyświetlono: 339 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczny sernik waniliowy na kruchym cieście z warstwą budyniu czekoladowego. Polewa czekoladowa posypana wiórkami kokosowymi.

DanusiaC
  • 30 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

blaszka o wymiarach: 26 x 34 cm
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kostki miękkiej margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
Warstwa budyniowa:
- 0,7 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
Masa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
u mnie PRESIDENT
- dalsze składniki wg. przepisu na opakowaniu tj.
- 35 dkg cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto :
- gotowa polewa czekoladowa
- 4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO Z SEREM I BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

  • 1. 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć je na blaszkę z papierem do pieczenia i małym wałkiem, lub dłonią wyrównać powierzchnię.
  • 2. 2. Warstwa budyniowa: Ugotować budyń z podanych składników i gorący przełożyć na surowe ciasto, równo rozsmarować. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. 3. Masa sernikowa: Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką ziemniaczaną.
    Dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka.
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.
    Wlać masę serową na ostudzony budyń, wyrównać powierzchnię.
  • 4. 4. Piec około 60 minut w temperaturze 180*C.
    Po upieczeniu, ciasto wystudzić.
    Następnie długim ostrym nożem ściąć nierówności powierzchni warstwy serowej.
  • 5. Równo rozprowadzić polewę czekoladową na powierzchni ciasta i posypać wiórkami kokosu.
    Ciasto odstawić w chłodne miejsce, żeby stężało.
    Żeby powierzchnia cięcia ciasta była równa i gładka, krojąc ciasto moczymy nóż w gorącej wodzie.

Porady

Ponieważ ciasto jest wysokie, przed ułożeniem ciasta kruchego, boki formy wyłożyłam podwójnie złożonym paskiem folii aluminiowej tak, żeby folia wystawała ok. 3 cm powyżej górnej krawędzi boków formy. (patrz: fotka w galerii).
Żeby powierzchnia cięcia ciasta była równa i gładka, krojąc ciasto moczymy nóż w gorącej wodzie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

serJajkaCiastotwarógsernikbudyńmąkacukiermlekopuder

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z budyniem

Dodane przez: PolskaGotuje

Delikatne ciasto waniliowe z budyniem czekoladowym

Puszyste waniliowe ciasto z kremowym...

Czekoladowe drożdżowe z truskawkami

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami

Czekoladowe ciasto drożdżowe przykryte...

CIASTO Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

Dodane przez: Karioka

CIASTO Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI

Kruche ciasto z budyniem czekoladowym...

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Dodane przez: edytaha

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Delikatne, ostatnio bardzo modne...

sernik

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO CZEKOLADOWE Z ZATOPIONYM SEREM

Sernik bardzo delikatny, dwukolorowy...

Ciasto

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami

To takie jakby brownie z sernikiem,...