CIASTO Z SEREM I BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczny sernik waniliowy na kruchym cieście z warstwą budyniu czekoladowego. Polewa czekoladowa posypana wiórkami kokosowymi.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • blaszka o wymiarach: 26 x 34 cm
    Ciasto:
    - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 kostki miękkiej margaryny
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 2 jajka
    - 1 żółtko
    Warstwa budyniowa:
    - 0,7 l mleka
    - 3 łyżki cukru
    - 2 budynie czekoladowe bez cukru
    Masa sernikowa:
    - 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
    u mnie PRESIDENT
    - dalsze składniki wg. przepisu na opakowaniu tj.
    - 35 dkg cukru pudru
    - 4 jajka
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 100 ml śmietanki 30%
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Ponadto :
    - gotowa polewa czekoladowa
    - 4 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Jajko

Ciasto z serem i budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć je na blaszkę z papierem do pieczenia i małym wałkiem, lub dłonią wyrównać powierzchnię.
  • 2. 2. Warstwa budyniowa: Ugotować budyń z podanych składników i gorący przełożyć na surowe ciasto, równo rozsmarować. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. 3. Masa sernikowa: Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką ziemniaczaną.
    Dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym żółtka.
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.
    Wlać masę serową na ostudzony budyń, wyrównać powierzchnię.
  • 4. 4. Piec około 60 minut w temperaturze 180*C.
    Po upieczeniu, ciasto wystudzić.
    Następnie długim ostrym nożem ściąć nierówności powierzchni warstwy serowej.
  • 5. Równo rozprowadzić polewę czekoladową na powierzchni ciasta i posypać wiórkami kokosu.
    Ciasto odstawić w chłodne miejsce, żeby stężało.
    Żeby powierzchnia cięcia ciasta była równa i gładka, krojąc ciasto moczymy nóż w gorącej wodzie.

Porady

Ponieważ ciasto jest wysokie, przed ułożeniem ciasta kruchego, boki formy wyłożyłam podwójnie złożonym paskiem folii aluminiowej tak, żeby folia wystawała ok. 3 cm powyżej górnej krawędzi boków formy. (patrz: fotka w galerii). Żeby powierzchnia cięcia ciasta była równa i gładka, krojąc ciasto moczymy nóż w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować