Masa serowa:
- 1.5 kg sera mielonego (może być ser z wiaderka wtedy dodajemy troche więcej budyniu)
- 6 jajek
- 30 dag cukru (aby się lepiej utarł miele go w młynku do kawy)
- cukier waniliowy
- budyń śmietankowy
- 15 dag margaryny „Kasi”
- olejek cytrynowy lub skórka z cytryny
Sernik szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno dodać partiami cukier i nadal ubijać, później pojedynczo ubijamy żółtka ciągle ubijając.
Następnie woda zmieszana z olejem.
Na koniec dodać proszek przesiany z mąkami i kakao i delikatnie mieszamy. Ciastko wylać na blaszkę o wymiarach 35x24 cm.
Piec 30 minut w temperaturze 170°C .
Wystudzone ciasto kroimy na 6 pasków o wymiarach 2x2cm.
2.Masa serowa:
„Kasie” utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, budyń, olejek lub skórkę. Ucieramy na gładką masę. Na koniec piana ubita z białek.
Blaszkę po biszkopcie wysmarować tłuszczem wysypać bułką. Na spodzie ułożyć 3 paski biszkoptu, pozostawiając pomiędzy nimi spore odległości. W te przestrzenie wlać masę serową. W tym sam sposób ułożyć drugą warstwę ciasta (tym razem paski biszkoptu układamy na serze) Na wierzch reszta sera. Ciasto pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze