SERNIK SZACHOWNICA

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Ciasto wygląda na skoplikowane, ale jest bardzo proste do zrobienia a przede wszystkim smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki wody
    - 3 łyżki oleju
    - 2 łyżki kakao

    Masa serowa:
    - 1.5 kg sera mielonego (może być ser z wiaderka wtedy dodajemy troche więcej budyniu)
    - 6 jajek
    - 30 dag cukru (aby się lepiej utarł miele go w młynku do kawy)
    - cukier waniliowy
    - budyń śmietankowy
    - 15 dag margaryny „Kasi”
    - olejek cytrynowy lub skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Placki

Sernik szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno dodać partiami cukier i nadal ubijać, później pojedynczo ubijamy żółtka ciągle ubijając.

    Następnie woda zmieszana z olejem.
    Na koniec dodać proszek przesiany z mąkami i kakao i delikatnie mieszamy. Ciastko wylać na blaszkę o wymiarach 35x24 cm.
    Piec 30 minut w temperaturze 170°C .
    Wystudzone ciasto kroimy na 6 pasków o wymiarach 2x2cm.
  • 2. Masa serowa:
    „Kasie” utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser, budyń, olejek lub skórkę. Ucieramy na gładką masę. Na koniec piana ubita z białek.
    Blaszkę po biszkopcie wysmarować tłuszczem wysypać bułką. Na spodzie ułożyć 3 paski biszkoptu, pozostawiając pomiędzy nimi spore odległości. W te przestrzenie wlać masę serową. W tym sam sposób ułożyć drugą warstwę ciasta (tym razem paski biszkoptu układamy na serze) Na wierzch reszta sera. Ciasto pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować