Ucierak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis mam od mojej mamy. Ciasto jest pyszne ze wszystkimi owocami. Polecam

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 30 dag mąki
    - 20 dag margaryny Kasii
    - 20 dag cukru
    - 30 dag borówek lub innych owoców (mogą być mrożone)
    - 2 płaskie łyżeczki proszku
    - 5 jajek

    Kruszonka:
    -15 dag mąki
    - 10 dag cukru
    - 8 dag masła (zimne)

Ucierak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • 2. Dodajemy po jednym jajku.
  • 3. Ciasto może się rozwarstwić, więc dodajemy 2 łyżki mąki z proszkiem, ucieramy.
  • 4. Następnie na przemian jajka i mąkę.
  • 5. Ciasto wkładamy na blaszkę 25x35cm wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką.
  • 6. Na ciasto układam owoce obtoczone w mące ( nie opadną na dno).
  • 7. Zgniatam masło z mąką i cukrem na kruszonkę i posypuję nią ciasto.
  • 8. Piekarnik rozgrzewam do 170 C i piekę 45-50min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy