Fioletowy-odlotowy! Kremowy, bardzo owocowy sernik powstały z inspiracji książką "Dom w Italii", w piątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu przepisu.
Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób spód: tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż folią aluminiową (bardzo dokładnie, możesz obłożyć kilkoma warstwami - tak, że jeśli masz tortownicę z odpinanymi bokami jak ja, żeby masa nie przeciekała podczas pieczenia przez szczeliny).
2.Ciastka wymieszaj z masłem, wgnieć w spód tortownicy, schłódź przez 20 minut.
3.Zrób masę serową: wszystkie składniki masy serowej zmiksuj razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę wylej na schłodzony wcześniej spód.
4.Piecz w temperaturze 180ºC przez około 55-65 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
5.Po upieczeniu schłódź w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowuj również w lodówce.
6.Sernik zrobiłam pod wpływem inspiracji książką "Ludzie na walizkach" Szymona Hołowni. Jej recenzję i więcej przepisów na słodkości inspirowane literaturą znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Komentarze