1 kilogram sera śmietankowego w wiaderku
400 gram jagód
4 łyżki cukru pudru
200 ml śmietanki 30 %
1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra wody
1/2 szklanki wrzącej wody
WIERZCH
330 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukry pudru
250 gram sera mascarpone
jagody, borówki
listki mięty
Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
Jagody opłukać i osuszyć.
Zmiksować blenderem.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ser wymieszać z cukrem pudrem oraz ubitą śmietanką.
Na końcu wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę serową podzielić na dwie części.
Do jednej dodać zmiksowane jagody i dokładnie wymieszać.
Wylać do tortownicy.
Na masę jagodową wylać delikatnie masę serową.
Należy uważać, żeby masy się ze sobą nie zmieszały.
Wstawić do lodówki do stężenia.
WIERZCH
Śmietankę ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ser mascarpone.
Dokładnie razem połączyć.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
Wycisnąć na wierzch formując ozdobne rozetki.
Udekorować jagodami, borówkami i listkami mięty.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Do ciasta można użyć jagód mrożonych.
Należy tylko pamiętać, żeby je rozmrażać na durszlaku, żeby dobrze odciekły.
Komentarze