Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

taki sernik zadowoli niejednego łasucha

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram sera śmietankowego w wiaderku
    400 gram jagód
    4 łyżki cukru pudru
    200 ml śmietanki 30 %
    1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra wody
    1/2 szklanki wrzącej wody

    WIERZCH

    330 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki cukry pudru
    250 gram sera mascarpone
    jagody, borówki
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.

    Jagody opłukać i osuszyć.
    Zmiksować blenderem.

    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Śmietankę ubić na sztywno.
    Ser wymieszać z cukrem pudrem oraz ubitą śmietanką.
    Na końcu wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Masę serową podzielić na dwie części.
    Do jednej dodać zmiksowane jagody i dokładnie wymieszać.
    Wylać do tortownicy.
    Na masę jagodową wylać delikatnie masę serową.
    Należy uważać, żeby masy się ze sobą nie zmieszały.
    Wstawić do lodówki do stężenia.

    WIERZCH

    Śmietankę ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ser mascarpone.
    Dokładnie razem połączyć.
    Masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
    Wycisnąć na wierzch formując ozdobne rozetki.
    Udekorować jagodami, borówkami i listkami mięty.
    Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

    Do ciasta można użyć jagód mrożonych.
    Należy tylko pamiętać, żeby je rozmrażać na durszlaku, żeby dobrze odciekły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować