Sernik jagodowy

4.48 (184 ocen)

Uwielbiam letnią porą serniki na zimno.Nie wymagają pieczenia,są lekkie i pyszne.

Składniki:

  • Spód:
    200 g ciastek degistive
    90 g masła
    Masa serowa:
    500 g sera gotowego na sernik
    400 g jogurtu naturalnego greckiego
    200 g cukru pudru
    200 g jagód
    4 płaskie łyżki żelatyny
    Wierzch:
    1 galaretka jagodowa
    200 g jagód
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka kruszymy lub rozdrabniamy w blenderze i łączymy z masłem.Dokładnie wyrabiamy,aby masło dobrze się rozprowadziło.Tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę.Masę dociskamy do spodu i wstawiamy do lodówki.Ser mieszamy z jogurtem i cukrem pudrem a następnie odlewamy 1/3 masy do innej miski.Do pozostałego sera dodajemy 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wrzątku.Masę wykładamy na spod ciasteczkowy i wkładamy do lodówki .Do odłożonej masy serowej dodajemy zmiksowane jagody oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku.Masę jagodową delikatnie wylewamy na zastygnięty ser i ponownie chłodzimy około 30-40 minut.Pozostałe 200 g jagód także miksujemy i łączymy z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku.Galaretka jagodowa jest trudno dostępna.Ja kupiłam ją w biedronce.Można użyć czerwonej,bo i tak jagody zabarwią nam galaretkę.Kiedy masa serowo-jagodowa zastygnie,wylewamy na nią przestudzoną galaretkę z owocami.Sernik pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc,aby mieć pewność iż ma odpowiednią konsystencję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody Ser biały Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować