Uwielbiam letnią porą serniki na zimno.Nie wymagają pieczenia,są lekkie i pyszne.
Składniki:
Spód:
200 g ciastek degistive
90 g masła
Masa serowa:
500 g sera gotowego na sernik
400 g jogurtu naturalnego greckiego
200 g cukru pudru
200 g jagód
4 płaskie łyżki żelatyny
Wierzch:
1 galaretka jagodowa
200 g jagód
Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka kruszymy lub rozdrabniamy w blenderze i łączymy z masłem.Dokładnie wyrabiamy,aby masło dobrze się rozprowadziło.Tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę.Masę dociskamy do spodu i wstawiamy do lodówki.Ser mieszamy z jogurtem i cukrem pudrem a następnie odlewamy 1/3 masy do innej miski.Do pozostałego sera dodajemy 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wrzątku.Masę wykładamy na spod ciasteczkowy i wkładamy do lodówki .Do odłożonej masy serowej dodajemy zmiksowane jagody oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku.Masę jagodową delikatnie wylewamy na zastygnięty ser i ponownie chłodzimy około 30-40 minut.Pozostałe 200 g jagód także miksujemy i łączymy z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku.Galaretka jagodowa jest trudno dostępna.Ja kupiłam ją w biedronce.Można użyć czerwonej,bo i tak jagody zabarwią nam galaretkę.Kiedy masa serowo-jagodowa zastygnie,wylewamy na nią przestudzoną galaretkę z owocami.Sernik pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc,aby mieć pewność iż ma odpowiednią konsystencję.
Komentarze