Schab z wędzoną śliwką

4.48 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszna, tradycyjna pieczeń

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu wieprzowego bez kości
    2 łyżki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka cukru
    1 łyżka majeranku
    20 dag suszonych wędzonych śliwek
    woreczek do pieczenia mięs
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i osuszyć. Następnie ostrym nożem naciąć w środku przez całą długość. Do nacięcia włożyć suszone śliwki. Czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki. Do czosnku dodać pozostałe przyprawy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Tak powstałą mieszanką natrzeć dobrze schab ze wszystkich stron. Natarty i nafaszerowany schab przełożyć do worka do pieczenia mięs. Zamknąć. Przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić. Kroić na plastry i podawać na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować