Fasolowa z wędzoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Fasolowa zupa krem już sama w sobie jest pyszna. By nadać jej świątecznego akcentu wzbogaciłam ją o wędzoną śliwkę. Tak przygotowana może stanowić jedno z wigilijnych dań.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    • 3 szklanki fasoli „Piękny Jaś”,
    • ok 4-6 wędzonych śliwek,
    • śmietana do zabielenia i podania,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Przyprawa typu warzywko do smaku,
    • Natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Fasolowa z wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moczenie fasoli 1. Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie
  • gotowanie 2. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy do niej wędzone śliwki (wcześniej pokrojone na mniejsze części).
  • miksowanie 3. Gdy fasola jest miękka, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Przed miksowaniem kilka fasolek odstawiamy do dekoracji. Gotowy krem ponownie stawiamy na ogniu. Zupę zabielamy niewielką ilością śmietany, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
    Po rozlaniu na talerze, każdą porcje dekorujemy kleksem ze śmietany, odłożonymi fasolkami i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować