Fasolowa zupa krem już sama w sobie jest pyszna. By nadać jej świątecznego akcentu wzbogaciłam ją o wędzoną śliwkę. Tak przygotowana może stanowić jedno z wigilijnych dań.
1 godz. 40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 6 porcji:
• 3 szklanki fasoli „Piękny Jaś”,
• ok 4-6 wędzonych śliwek,
• śmietana do zabielenia i podania,
• 1 łyżeczka majeranku,
• Sól, pieprz do smaku,
• Przyprawa typu warzywko do smaku,
• Natka pietruszki do podania
Fasolowa z wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie
2.Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy do niej wędzone śliwki (wcześniej pokrojone na mniejsze części).
3.Gdy fasola jest miękka, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Przed miksowaniem kilka fasolek odstawiamy do dekoracji. Gotowy krem ponownie stawiamy na ogniu. Zupę zabielamy niewielką ilością śmietany, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Po rozlaniu na talerze, każdą porcje dekorujemy kleksem ze śmietany, odłożonymi fasolkami i natką pietruszki.
Komentarze