Ciasto kakaowe z galaretką i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

koniecznie do zrobienia w sezonie truskawkowym

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT

    6 jajek
    2/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA

    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    200 gram masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    GALARETKA

    3 galaretki truskawkowe
    1 litr wrzącej wody
    600 gram truskawek

    starta czekolada do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Ciasto kakaowe z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Białka ubić na sztywną pianę.
    Cały czas ubijając dodać cukier.
    Następnie dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
    Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

    Blachę o wymiarach 22 cm/ 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać ciasto, wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut w 170 st C.
    Po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.

    MASA BUDYNIOWA

    Połowę mleka przelać do garnka.
    Dodać cukier i zagotować.
    Do miski przelać resztę mleka.
    Dodać budynie oraz mąkę ziemniaczaną.
    Dokładnie połączyć.
    Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie.
    Energicznie mieszając ugotować budyń.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć na puch.
    Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń.

    Połowę masy budyniowej wyłożyć na spodnią część biszkoptu.

    GALARETKA

    Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
    Truskawki umyć i oczyścić.
    Przeciąć na pół.
    Układać na masie budyniowej przecięciem do dołu.
    Zalać tężejącą galaretką.
    Wstawić do lodówki na 30 minut do całkowitego stężenia.

    Przykryć drugim blatem biszkoptu.
    Posmarować pozostałym kremem budyniowym.
    Na wierzchu posypać startą czekoladą.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować