Bardzo delikatny sernik na kruchym spodzie oraz z super dodatkiem czyli suszoną lekko podwędzoną śliwką. Super smak ciasta i oczywiście tej wędzonej śliweczki.
50 min
Składniki:
Forma:20x25 cm
Masa serowa:
½ kg trzykrotnie mielonego sera,
¾ szklanki cukru pudru,
Zapach śmietankowy,
Budyń śmietankowy,
5 dużych żółtek,
20 dag miękkiego masła
6 białek
Szczypta soli
15 dag lekko wędzonej suszonej śliwki
3 łyżki gęstych powideł śliwkowych
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki cukru pudru,
1 cukier waniliowy
2 żółtka,
½ kostki dowolnej margaryny(u mnie margaryna Kasia)
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Papier do pieczenia
Cukier puder do posypania ciasta
Sernik z wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodać budyń, kilka kropli olejku śmietankowego oraz ser, ucierać aż składniki się połączą. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Posiekać wszystkie składniki, następnie szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce około ½ godziny.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkować, część zostawić na kratkę, wyłożyć dno formy i boki, posmarować spód powidłami śliwkowymi, rozłożyć pokrojone w plasterki suszone śliwki(zostawić 2 do dekoracji). Wylać masę serową, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć kratkę z ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Gdy ciasto wystygnie wyjąć z blachy, posypać grubo cukrem pudrem. Udekorować pokrojonymi śliwkami.
Porady
1.śliwki do ciasta mają być lekko wilgotne, nie wysuszone.
Komentarze