Malinowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dodać cukier.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę o wymiarach 20 cm/20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25 minut w 170 st C.
Ostudzić.
PIANKA
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie.
Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno.
Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem galaretkę.
Dokładnie połączyć.
Naczynie o wymiarach 20 cm/ 20 cm wyłożyć folią spożywczą.
Wlać piankę.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Biszkopt i piankę pokroić na 5 pasów takiej samej wielkości.
Ułożyć pasek biszkoptu.
Posmarować górę i środkowy brzeg dżemem.
Do posmarowanego brzegu dołożyć pasek pianki.
Obok pianki ułożyć pasek biszkoptu posmarowany dżemem, bok od pianki i góra.
Na górę układać pasy naprzemiennie.
Pasek biszkoptu na pasek pianki.
Paski biszkoptowe posmarować dżemem.
POLEWA
Czekoladę połamać na kawałki.
Razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wierzch i boki szachownicy polać polewą z białej czekolady.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze