Zrazy zawijane z wędzoną śliwką

4.5 (184 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zraz zawijany mniej tradycyjny bo z wędzoną śliwką w środku podany z kaszą gryczaną w otoczeniu morza śliwkowego sosu...

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - wołowina zrazówka: 0.5 kilograma
    - wędzone śliwki: 1 szklanka
    - cebula: 2 sztuki
    - mąka: 2 łyżki
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - śmietana: 1 szklanka
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy zawijane z wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy zawijane ze śliwką 1. Wołowinę po umyciu i wytarciu pokroić na 4 plastry, rozbić je cieniutko, posolić, popieprzyć, ułożyć na każdym po 2-3 śliwki i zawinąć zraziki (można się wspomóc nitką lub wykałaczkami, mi się jakoś udało bez wspomagania). Obtoczyć mięsko delikatnie w mące i usmażyć ze wszystkich stron. Zrazy przełożyć do rondla, dorzucić pokrojoną cebulę, resztę śliwek, zalać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę albo dłużej, wszystko zależy od jakości mięsa. Jak już zrazy będą miękkie, wyjąć je na talerzyk, do sosu dolać śmietanę i zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku.

    Podawać najlepiej z kaszą gryczaną.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować