Zrazy zawijane z wędzoną śliwką

  • wyświetlono: 1365 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zraz zawijany mniej tradycyjny bo z wędzoną śliwką w środku podany z kaszą gryczaną w otoczeniu morza śliwkowego sosu...

tonajezyku
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

SKłADNIKI GłóWNE:
- wołowina zrazówka: 0.5 kilograma
- wędzone śliwki: 1 szklanka
- cebula: 2 sztuki
- mąka: 2 łyżki
- olej do smażenia: 2 łyżki
- śmietana: 1 szklanka
- sól, pieprz do smaku: 2 szczypty

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy zawijane z wędzoną śliwką

  • Zrazy zawijane ze śliwką1. Wołowinę po umyciu i wytarciu pokroić na 4 plastry, rozbić je cieniutko, posolić, popieprzyć, ułożyć na każdym po 2-3 śliwki i zawinąć zraziki (można się wspomóc nitką lub wykałaczkami, mi się jakoś udało bez wspomagania). Obtoczyć mięsko delikatnie w mące i usmażyć ze wszystkich stron. Zrazy przełożyć do rondla, dorzucić pokrojoną cebulę, resztę śliwek, zalać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę albo dłużej, wszystko zależy od jakości mięsa. Jak już zrazy będą miękkie, wyjąć je na talerzyk, do sosu dolać śmietanę i zmiksować. Posolić i popieprzyć do smaku.

    Podawać najlepiej z kaszą gryczaną.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimakasza gryczanaobiadkuchnia polskajesieńzrazyzdrowe_kasze

Komentarze

Podobne przepisy

ze śliwką

Dodane przez: juchab

Bigos z wędzonymi śliwkami

Dla wielbicieli słodko kwaśnych...

image-1yjp0xp

Dodane przez: Duśka55555

Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Nieodłączny element każdych świąt....

image-27oqkfe

Dodane przez: Kasia_S

Schab z wędzoną śliwką

pyszna, tradycyjna pieczeń

zrazy

Dodane przez: dziabank

zrazy bez zawijania

bardzo smaczne placuszki

Zrazy z mięsa mielonego

Dodane przez: Andzia Pichci

Zrazy z mięsa mielonego

Mięso mielone to wiele możliwości...

zrazy mielone z warzywami

Dodane przez: majka190382

MIELONE ZRAZY Z WARZYWAMI

Zrazy. Któż ich nie lubi?A próbowaliście...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE